Met welk merk kan je het beste Red Velvet rood kleuren?

 

Wij hebben het voor je getest! Het resultaat kan je bekijken in onderstaand filmpje.

Wat is de oorsprong van Red Velvet Cake?

De kenmerkende rode kleur van een Red Velvet cake werd vroeger niet verkregen door het toevoegen van een (natuurlijke) kleurstof, maar ontstond vanzelf tijdens het bakken. De rode kleur was een reactie tussen de azijn, de karnemelk en de toen minder bewerkte cacao. De cake kreeg daardoor dus die bekende rode kleur. De naam Velvet kreeg het doordat de cake een fluweelzachte structuur krijgt door de combinatie van de karnemelk met de baking soda en azijn.

Waarom nu kleurstof toevoegen?

Doordat de cacaopoeder tegenwoordig bewerkt wordt, ontstaat er geen reactie meer tijdens het bakken die de cake rood kleurt. De cake heeft dan zonder kleurstof een bruine kleur. Om die reden moeten wij nu zelf de kenmerkende kleur toevoegen. Dit heeft echter geen invloed op de smaak.

Wat is de smaak van Red Velvet Cake?

Red Velvet cake heeft een fluweelachtige structuur met een lichte chocoladesmaak. De cake wordt over het algemeen geserveerd met een creamcheese frosting. Deze combinatie zie je het meeste bij Red Velvet cakes.

De uitslag van de rode kleurstof test

We hebben de volgende merken getest: FunCakes Food Colour Gel Rood, Rainbow Dust Progel Red, Sugarflair Poppy Red en Colour Mill Red. Wij hebben per kleur twee hoeveelheden getest, namelijk eerst de helft van de maximale hoeveelheid en vervolgens de volledige aangegeven maximale hoeveelheid per 1 kg beslag.

FunCakes Food Colour Gel Rood: De volledige hoeveelheid gaf een beter resultaat en gaf het beslag een rode kleur. Deze kleur was echter nog niet zo intens als dat we zouden willen. De maximale hoeveelheid per 1 kg is 4 gram kleurstof.

Rainbow Dust Progel Red: Deze kleurstof was onze favoriet, want naast dat deze kleurstof een mooie rode kleur gaf bij de maximale hoeveelheid per kilogram, heb je ook het minste nodig, namelijk 1 gram kleurstof op 1 kilogram beslag. Dus een mooi resultaat én voordeliger want je hebt minder nodig om dit resultaat te behalen.

Sugarflair Poppy Red: De stevige Sugarflair paste mengde lastig met het zachte beslag. Om goed te mengen maakten we eerst een klein beetje ‘familie’ aan. Dit doe je door een klein beetje beslag te mengen met de kleurstof. Vervolgens meng je dan het kleine beetje gekleurde beslag met de rest van het beslag. Bij gebruik van 0,6 gram op 1 kilogram beslag gaf de Sugarflair wel een mooie rode kleur. Het gebruik van de kleurstof is echter wel iets lastiger.

Colour Mill Red: Bij deze kleurstof op oliebasis moesten we gelijk al meer toevoegen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 1 gram per 1 kilogram beslag. Het resultaat is wel een rode velvet cake, maar men heeft dus meer nodig dan aangegeven om dit te bereiken.

Conclusie: De RD Progel Red geeft met een geringe hoeveelheid een mooie rode kleur aan de cake en is makkelijk in gebruik.

Red velvet rood kleuren bij cake, bake & love 1

Met dank aan Hans Leune voor het uitvoeren van deze test!